Vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden haasteita ja yhtä moni sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Masennuksen oireiden vakavuus ja vaikutus elämään voi vaihdella lievästä vaikeaan. Jokatapauksessa masennus laskee elämänlaatua. Masennus on monimuotoinen sairaus ja sen taustat voivat liittyä psykologisiin tai biologisiin tekijöihin. Suomessa tyypillinen on myös pimeinä talvikuukausina ilmenevä kaamosmasennus (eng. Seasonal Affective Disorder). Siihen liittyy masennusoireiden lisäksi lisääntynyt nukkumisen tarve ja himo hiilihydraattipitoisia ruokia kohtaan.
Masennuksen hoitosuunnitelmaan kuuluu esimerkiksi verensokeria tasapainottava ruokavalio, ruoansulatushäiriöiden korjaus ja mielialaa sekä aivoterveyttä tukeva ruokavalio. Lisäksi tulisi välttää tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita, sillä niiden saanti voi myös johtaa keskushermoston toiminnan epätasapainoon tai tulehdukseen.
Myös lisäravinteilla ja elintavoilla voidaan tukea aivojen optimaalista toimintaa ja hyvää mielialaa. Esimerkiksi vitamiinien ja hyvien rasvojen riittävä saanti, unenlaadun optimointi, kirkasvalo, liikunta, mindfulness-meditaatio, rentoutuminen ja itsemyötätunnon harjoittaminen voivat tukea masennuksesta toipumista.