Masennus

Vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden haasteita ja yhtä moni sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Masennuksen oireiden vakavuus ja vaikutus elämään voi vaihdella lievästä vaikeaan. Jokatapauksessa masennus laskee elämänlaatua. Masennus on monimuotoinen sairaus ja sen taustat voivat liittyä psykologisiin tai biologisiin tekijöihin. Suomessa tyypillinen on myös pimeinä talvikuukausina ilmenevä kaamosmasennus (eng. Seasonal Affective Disorder). Siihen liittyy masennusoireiden lisäksi lisääntynyt nukkumisen tarve ja himo hiilihydraattipitoisia ruokia kohtaan.


MASENNUKSEN OIREET

Yleisen innokkuuden ja elämänilon lasku on tyypillistä masennukselle. Masennuksen oireet voivat vaihdella paljonkin riippuen sen syistä ja yksilöllisistä tekijöistä. Tavallisimpia oireita ovat unettomuus, painon vaihtelut, toivottomuuden tunne, keskittymisvaikeudet, yleinen hidastuneisuus, levottomuus, seksuaalinen haluttomuus, arvottomuuden tunne ja vaikeissa tapauksissa itsemurha-ajatukset. Toisinaan taas kyky tuntea yhtään mitään häviää.Masennus eroaa tavanomaisesta pettymyksestä hetkellisestä mielialan laskusta. Masentuneella on oireita yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan.

KOULULÄÄKETIETEELLINEN HOITO

Masennusta hoidetaan yleensä lääkkeille ja psykoterapialla.

MASENNUKSEN SYYT

Masennuksen syyt ovat usein monimuotoiset ja siihen voi liittyä perinnöllisiä, biologisia ja ympäristötekijöitä. Tutkimusten mukaan masennusriskiä lisää aivojen toiminnallisten hermoverkkojen toimintahäiriöt ja perinnöllinen stressiherkkyys. Pitkäaikainen stressi ja tietyt elämäntapahtumat voivat laukaista masennuksen. 

MASENNUKSEN HOITO NORDIC CLINICILLÄ

Masennuksen hoitosuunnitelmaan kuuluu esimerkiksi verensokeria tasapainottava ruokavalio, ruoansulatushäiriöiden korjaus ja mielialaa sekä aivoterveyttä tukeva ruokavalio. Lisäksi tulisi välttää tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita, sillä niiden saanti voi myös johtaa keskushermoston toiminnan epätasapainoon tai tulehdukseen.

Myös lisäravinteilla ja elintavoilla voidaan tukea aivojen optimaalista toimintaa ja hyvää mielialaa. Esimerkiksi vitamiinien ja hyvien rasvojen riittävä saanti, unenlaadun optimointi, kirkasvalo, liikunta, mindfulness-meditaatio, rentoutuminen ja itsemyötätunnon harjoittaminen voivat tukea masennuksesta toipumista.

Copyright © Nordic Clinic 2021