Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on ihotauti, jossa immuunijärjestelmä toimii poikkeavasti ja ihossa on rakenteellisia muutoksia. Ihottumaa esiintyy usein allergisen reaktion seurauksena. Yli 70 % atooppisesta ihottumasta ilmenee jo lapsuudessa. Suomalaisista atooppinen ihottuma on noin 10-20 %:lla. Sairaus on yleistynyt viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana merkittävästi johtuen todennäköisesti ympäristöön ja elintapohin litityvistä tekijöistä. Atooppisen tautiryhmän sairauksiin kuuluu myös astma ja allerginen nuha.


ATOOPPINEN IHOTTUMA OIREET

Atooppinen ihottuma on kuiva, kutiseva ja punoittava. Siihen ilmestyy karheutta ja ihottumaa. Jatkuvan raapimisen seurauksena iho voi paksuuntua. Ihottuma-alueella ja terveellä iholla voi olla Staphylococcus aureus bakteeri, joka voi ylläpitää ja pahentaa ihon tulehdusta.

KOULULÄÄKETIETEELLINEN HOITO

Atooppista ihottumaa hoidetaan perusvoiteilla ja hydrokortisonivoiteilla. Auringonvalo voi rauhoittaa ihottumaa. Kutinaa voidaan rauhoittaa antihistamiineilla. Vaikeammissa tapauksissa hoitona on UV-valohoidot, kalsineuriinin estäjävoiteet, antibiootit ja immunosupressiiviset lääkkeet.

ATOOPPISEN IHOTTUMAN SYYT

Atooppiselle ihottumalle ei ole yksiselitteistä syytä, mutta perintötekijöillä on merkittävä rooli riskissä saada ihottumaa. Lisäksi sairauteen liittyy ihon herkkyys ja sen läpäisyesteen heikkous sekä immuunipuolustuksen epätavallinen toiminta. Ihoon kohdistuvat ärsykkeet (esimerkiksi voimakkaat kemikaalit tai bakteerit) vaikuttavat helpommin ihon läpi ja aiheuttavat voimakkaan tulehdusreaktion elimistössä. Elimistön puolustusjärjestelmä toimii haitallisesti elimistöä vastaan aiheuttaen ihottumaa.

HOITO NORDIC CLINICILLÄ

Nordic Clinicillä selvitetään tulehdusta aiheuttavat ja ylläpitävägt tekijät ja hoidossa keskitytään tulehduksen laskemiseen erityisesti ruokavalion avulla. Asiakaskokemuksemme mukaan tulehdusta ylläpitävien ruoka-aineiden poistaminen ruokavaliosta voi lievittää oireita ja ehkäistä ihottumaa. Suolistoanalyysit ja laboratoriotestit antavat tietoa ruoka-aineallergioista ja kehon kyvystä pilkkoa esimerkiksi laktoosia ja gluteiinia. Ulostenäytteellä saadaan myös tietoa suoliston tulehduksesta, bakteereista, hiivasienestä ja parasiiteista. Nordic Clinicillä keskitytään hoitamaan ongelman juurisyytä, ei vain oireita. Siksi hoitotulos on pitkäaikainen ja kokonaisvaltainen.

Copyright © Nordic Clinic 2021