Ummetus

Ummetuksessa uloste on niin kovaa, että suolen tyhjentäminen on vaikeaa tai suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetuksesta puhutaan myös silloin, kun ulostaessa suoli ei tyhjene täysin. Ummetus aiheuttaa usein vatsakipua ja tunteen siitä, että on käytävä jatkuvasti vessassa. Lisäksi se voi aiheuttaa stressiä. Ummetuksen syy tulisi aina selvittää, jotta se voidaan hoitaa.


UMMETUKSEN OIREET

Ummetukseen liittyy ulostaessa tuntuva kipu, vatsakipu, ilmavaivat ja painon tunne vatsassa. Pinnistelystä huolimatta uloste ei tule ulos. Pitkään jatkuneena ummetus voi aiheuttaa myös pääkipua, yleistä epämukavuuden tunnetta kehossa, stressiä, masennusta ja ruokahalun menetystä.

KOULULÄÄKETIETEELLINEN HOITO

Ummetuksen syy tulisi aina selvittää. Oire voi viitata myös toiseen sairauteen, kuten syöpään. Ummetusta hoidetaan usein ruokavaliolla ja liikunnalla. Lääkäri suosittelee usein esimeriksi kuitulisää, liikunnan lisäämistä ja laksatiiveja. 

SYYT

Ummetukseen voi olla useita syitä, kuten liian vähäinen kuitujen tai nesteen saanti, liika proteiini, lääkkeet, epäsäännöllinen ulostamisrutiini tai liikunan puute. Myös sienen liikakasvu tai bakteeritulehdus suolistossa voi aiheuttaa ummetusta.

UMMETUKSEN HOITO NORDIC CLINICILLÄ

Nordic Clinicillä selvitetään oireiden juurisyy. Hoitoon liittyy kokonaisvaltaiset elintapa- ja ravinto-ohjeet, jotka keskittyvät nykyisten oireiden lisäksi myös lisäämään hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Selvitämme usein ulostenäytteen avulla esimerkiksi suoliston mikrobitasapainon, alkueläimet, vastustuskyvyn, pinnan läpäisevyyden ja tulehduksen. On myös tärkeää tutkia onko ruoansulatuskanavassa riittävästi ruoansulatusentsyymeitä ja maitohappobakteereita, jotta  ruoka pilkkoutuu optimaalisesti. Lisäksi tulee selvittää voiko ummetus johtua ruoka-aineyliherkkyydestä.

Copyright © Nordic Clinic 2021