DUTCH hormonitestit

Hormonitesti on helppo tehdä kotona. Kotona kerätään tarpeen mukaan yksi tai useampi virtsanäyte ja ne lähetetään laboratorioomme käsiteltäväksi. DUTCH-hormonitesti analysoi hormonitasojen lisäksi myös hormonien metaboliitit. Ne sopivat niin naisten kuin miesten hormonitasapainon tutkimiseen.

DUTCH complete

DUTCH Complete on ensimmäinen ja kehittynein hormonitestimme. Se tarjoaa erittäin tarkan ja laajan profiilin sukupuoli- ja lisämunuaisen hormoneista, melatoniinista ja niiden metaboliiteista hormonaalisen epätasapainon oireiden tunnistamiseksi. Lisäksi se raportoi vapaan kortisolin ja kortisonin kokonais- ja vuorokausikäyrän, sekä kortisolin aineenvaihdunnan ja melatoniinin (6-OH-melatoniinisulfaatin) ja oksidatiivisen stressin (8-hydroksi-2-deoksiguanosiini) tasot.

DUTCH Complete sisältää mm. seuraavien markkerit:

 • HVA (adrenaliini/noradrenaliini)
 • VMA (dopamiini)
 • 5HIAA (serotoniini)
 • MMA (B12)
 • ksantaurenaati (B6)
 • pyroglutamaatti (glutationi)

DUTCH plus

DUTCH Plus vie hormonitestauksen uudelle tasolle. Se tarjoaa DUTCH Complete raportin lisäksi Cortisol Awakening Response (CAR) mittauksen, eli kortisolin määrän heti heräämisen jälkeen. Tätä voi käyttää apuna HPA-akselin (Hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin) toiminnan määrittämisessä. 

DUTCH cycle mapping

DUTCH Cycle Mapping kartoittaa estrogeenin ja progesteronin tasoja koko 30 päivän kuukautiskierron ajalta. Joillakin naisilla sukupuolihormonien testaaminen yhden päivän ajan voi riittää. Joskus, esimerkiksi kierron ollessa epäsäännöllinen, tarvitaan tietoa koko kierron ajalta. Tyypillinen tulos näyttää suhteellisen alhaiset estrogeenitasot kierron alkuvaiheessa, estrogeenin huipun ovulaation aikana ja kohtalaiset tasot ovulaation jälkeen (luteaalivaihe). Progesteronitasot puolestaan pysyvät suhteellisen matalalla ennen ovulaatiota. Ovulaation jälkeen progesteronitasot ihanteellisesti nousevat (>10-kertaiseksi) ja laskevat taas kierron loppuvaiheessa. Häiriöiden tai poikkeamien tunnistaminen on tärkeää, erityisesti raskautta suunniteltaessa, mutta myös hormonaalisen tasapainon kannalta. 

Testiä suositellaan naisille, jotka kokevat jotain seuraavista:

Hedelmättömyys, hormonaaliset oireet, voimakkaat PMS-oireet, epäsäännöllinen kierto, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), vuotohäiriöt, ilman ovulaatiota esiintyvä kierto, migreeni, liian lyhyt tai pitkä kierto, jne.

DUTCH sex hormones

Testi tarjoaa sukupuolihormonien ja niiden metaboliittien laajimman profiilin. Testi ei mittaa lisämunuaisen hormoneja, oksidatiivista stressiä, melatoniinia eikä orgaanisia happoja.

DUTCH adrenal

Pitkälle edistynyt lisämunuaisten hormonitesti kehitettiin parantamaan olemassa olevia hormonitestauksen vaihtoehtoja. DUTCH Adrenal-testi tarjoaa vapaan kortisolin mallin, joka mahdollistaa myös stressin mittaamisen lyhytaikaisesti ja eri vuorokauden aikoina.

Tulokset sisältää seuraavat aineenvaihdunnalliset tekijät:

 • Päivittäinen vapaa kortisoli
 • Päivittäinen vapaa kortisoni
 • Kortisolin metabolia
 • Kortisonin metabolia
 • DHEA-hormoni (Dehydroepiandrosteroni) 

Tämä testi ei sisällä sukupuolihormoneja, oksidatiivista stressiä, melatoniinia eikä orgaanisia happoja.

DUTCH CAR

Käytössämme on myös muita testejä. Testivalikoimastamme löytyy yli 100 testiä, jotka mittaavat esimerkiksi ruoansulatuskanavan toimintaa, sydänterveyttä, ravitsemustilaa, aineenvaihduntaa, hormoni- ja immuunitoimintaa sekä vitamiinitasoja. Lisäksi kauttamme voi teettää DNA testejä.

Huomioitavaa

Testit ovat omakustanteisia. Testimme eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin, joten tarkistathan korvauksen tapauskohtaisesti. Luethan tarkemmin hoitokäytännöistämme.

Copyright © Nordic Clinic 2021