Ruokayliherkkyys

Ruokayliherkkyys tarkoittaa alentunutta sietokykyä jollekin ruoka-aineelle. Tällaisessa tapauksessa ruoka-aine aiheuttaa kehossa negatiivisen reaktion. Vaikka monipuolinen ruokavalio on suositeltava, joillekin se aiheuttaa oireita ruokayliherkkyyden vuoksi. Tällaiset ruoka-aineet on mahdollista tunnistaa verikokeella ja sietokykyä ruoka-aineelle voidaan lisätä ravintosuunnittelulla.

Ruokayliherkkyydelle voi olla useita syitä. Siihen liittyy perintötekijät sekä ruoka-aineen kulutuksen määrä. Se voi kehittyä myös jos osittain (vs kokonaan) sulanut ruoka imeytyy elimistöön. Tuolloin immuunipuolustus reagoi muodostamalla vasta-aineita ruokaa vastaan. Nämä vasta-aineet voivat vaikuttaa terveeseen kudokseen aiheuttaen useita eri oireita. 

TESTI

igG-ruokayliherkkyys testiä varten tarvitaan vain yksi verinäyte. Tulokset ja henkilökohtainen ravintosuunnitelma tulevat 14 päivässä. Yliherkkyydet korjaantuvat usein, kun tulehdusta aiheuttava ruoka poistetaan ruokavaliosta noin 3-4 kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen hyvällä ravintosuunnittelulla ruoka-aineen voi pikkuhiljaa palauttaa ruokavalioon.

GLUTEIINI-INTOLERANSSI

IgG vasta-aineet ovat usein koholla esimerkiksi gluteiiniyliherkkyydessä. Gluteiiniyliherkillä asiakkaillamme on usein ollut selittämättömiä pääkipuja, vatsan turvotusta, lihaskipuja ja uupumusta. Gluteiiniton ruokavalio on auttanut oireisiin, mutta se tulisi suunnitella ammattilaisen kanssa niin, että varmistetaan kaikkien ravintoaineiden saanti. Lisäravinteet voivat myös auttaa suoliston rauhoittamisessa.

Muut testit

Käytössämme on myös muita terveyttä mittaavia testejä. Testivalikoimasta löytyy yli 100 testiä, joilla voidaan mitata esimerkiksi suoliston terveyttä, aineenvaihduntaa, ravitsemustilaa, hormonitasapainoa, sydänterveyttä, vastustuskykyä, peptideitä, borrelioosi, infektioita, ympäristörasitteita ja geenejä.

Huomioithan

Testit ovat omakustanteisia eivätkä kuulu Kela-korvauksen piiriin. Luethan tarkemmin hoitokäytännöistämme.

Copyright © Nordic Clinic 2021